Bulgarije, is het daar veilig? 

De eerste keer dat ik vertrok naar Sunny Beach, Bulgarije, zeiden mijn ouders. Moet je nou echt daar heen? Kun je niet gewoon naar Spanje of Portugal? Dat is toch allemaal veel veiliger. Ik weet niet of ik het wat vind dat je naar Oost Europa gaat. Voor een heleboel andere meiden geldt hetzelfde. Over Oost Europa zijn tegenwoordig in Nederland veel vooroordelen. Sinds de oorlog in Oekraïne is het nog meer geworden. Nu vinden mensen het echt eng om heen te gaan, maar hoe veilig voelt het er nu echt? Is het echt zo veel gevaarlijker dan op een andere plek zoals Albufeira, Portugal of Lloret de Mar, Spanje? Ik ben op meerdere plekken geweest. Ik heb ook met een aantal andere mensen gesproken over de veiligheid. Dus hier zal ik mijn ervaringen en bevindingen met jullie delen. 

Is Sunny Beach veilig?

Ik heb 4 zomers in Sunny Beach, Bulgarije doorgebracht en heb me geen moment onveilig gevoeld. Ik fiets 15 minuten naar huis in het donker ’s nachts. Ik ben weleens 30 minuten naar huis gelopen ’s nachts en ik weet dat een vrouwelijke collega van mij dat de hele zomer elke nacht deed. Er is nog nooit iets gebeurd of ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Ik heb veel andere vrouwelijke en mannelijke toeristen gevraagd of ze zich onveilig voelden. De vrouwen zeiden allemaal dat ze zich prima veilig voelden. De mannen waren degenen die juist iets meer te vertellen hadden. 

In het buitenland hoor je altijd verhalen en gebeuren er altijd dingen die niet fijn zijn. Vooral als het gaat om een gebied waar iedereen elke avond dronken is. Niet alles gaat goed. Dit geldt niet alleen voor Sunny Beach. Dit geldt net zo goed voor alle andere locaties waar de jongeren drinken. Er zijn jongens die met elkaar vechten, er worden meiden of jongens gedrogeerd. Je kleren of portemonnee worden gestolen na het skinny dippen in de zee. Dit zijn van die typische incidenten die gebeuren in een zuiplocatie. Wees nou even eerlijk, ik denk dat het wat deze incidenten betreft tegenwoordig in Nederland gevaarlijker is dan in een van deze locaties. 

Naar mijn mening is Sunny Beach in Bulgarije hartstikke veilig. Dit land is niet onveiliger dan een ander land en aangezien Sunny Beach een toeristische locatie is met veel kroegen, willen ze er daar juist graag voor zorgen dat er dingen veilig gebeuren. Er zijn natuurlijk altijd dingen waar je mee uit kunt kijken, daarvoor heb ik voor jullie een kleine lijst gemaakt met veiligheidstips. En deze veiligheidstips kun je in elk vakantieland gebruiken. 

Veiligheidstips zuipvakantie:

  • Zuip jezelf niet in coma, kijk uit met alcohol. Op een gegeven moment heb je echt genoeg gehad. 
  • Als je gaat skinny dippen (wat natuurlijk hartstikke leuk is). Zorg dan dat je dicht bij je kleren/spullen in de buurt blijft en houdt die in de gaten. Anders kunnen ze zomaar eens weg zijn. Of dat nou door een zigeuner op het strand of door je eigen vrienden als grap is gedaan, voorkomen is altijd beter. 
  • Probeer altijd de locals te respecteren. Je spreekt hun taal niet, ze hebben een andere cultuur. Dan kan een grapje nog weleens in een gevecht uitlopen. Zeker als je dronken bent. Je bent op visite. Gewoon geen gevechten uitlokken. 
  • Houd je drankje in de club in de gaten/ altijd in je handen. Soms is drugs leuk, maar het is wel fijn om zelf te kunnen beslissen hoeveel en wat er in je lichaam komt. 
  • Ja de laatste is voor overal, kijk uit voor zakkenrollers. Dat ik nog nooit bestolen ben is een wonder, want geloof mij ik heb echt niet altijd uitgekeken. Vooral de mensen die enorm dronken worden raken spullen kwijt. Ik vraag me dan altijd af of het echt gestolen is of dat ze het gewoon zijn verloren met hun dronken hoofd. 

Hopelijk ben je iets wijzer geworden, geloof mij. Er is niets om bang voor te zijn in Bulgarije en als je zelf een beetje uitkijkt ben je hartstikke veilig. Nu alleen nog je ouders overtuigen. Mijn moeder is inmiddels ook geweest en die snapt dat ik daar veilig ben. Heb je hier nog vragen over? Kun je je ouders niet overtuigen en wil je graag tips voor jouw situatie? Stuur ons een berichtje! 


Tip: Als je van plan bent om Sunny Beach te bezoeken, bekijk dan onze paklijst voor een jongerenvakantie. Op deze wijze ben je goed voorbereid.

Ben jij klaar voor een onvergetelijke vakantie?